torsdag 28 maj 2015

Dekorera tårtor och cupcakes med marsipan!

Jag har fått den stora glädjen att vara buzzador för Odense marsipan, vilket innebär att det har blivit extra mycket bakning den senaste tiden. Har tyvärr inte foton på de flesta av bakverken, för de gick oftast åt väldigt snabbt... Ett par tårtor, superchokladiga muffins och en del annat har det i alla fall blivit... :-)


Här nedan är i alla fall de senaste kreationerna, plus recept utan gluten som jag har snickrat ihop själv. En citrontårta med blå marsipan och svarta blommor, samt hasselnöt- och chokladcupcakes - eller snarare catcakes! - med blå och grön marsipan samt chokladspån... ;-)


Citrontårta 

Du behöver:

2 ekocitroner (skal + juice)
2 dl socker (jag valde 1 dl farinsocker och 1 dl muscovadosocker)
200 g smält smör
3 ägg
1 tsk äkta vaniljpulver
3 dl mandelmjöl
0,5-1 dl nyponskalsmjöl (kan uteslutas)
havrekli (som ströbröd)
1-2 dl kokosgrädde eller Philadelphiaost
1 färdigt marsipanlock från Odense
marsipan från Odense i olika färger för dekorationer
silverkulor för dekoration

Skölj och riv av skalet från citronerna (det vita ska inte med), pressa ut saften, blanda med socker och smält avsvalnat smör, ägg, vaniljpulver, nyponskalsmjöl och mandelmjöl i en skål.

Häll i smeten i en smord och bröad form, gärna med löstagbar botten, eftersom kakan ska vara lite kladdig inuti och är väldigt svår att få ur annars. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 25-30 minuter. Låt svalna och sen stå i kylskåp ett tag innan garnering. Dela i två delar och bre ut kokosgrädde eller Philadelphiaost mellan dem. Lägg på marsipanlocket och skapa fina eller roliga figurer att ha ovanpå. (Perfekt pyssel med barnen!) Silverkulor ger en extra lyxig touch.Hasselnöt/chokladcupcakes 
(8 stycken)

Du behöver:

7-8 fikon
1,5-2 dl hasselnötsmjöl
0,25 dl kokosolja
2 msk kakao (eller smält bakchoklad från Odense)
0,25 msk honung
1/2 tsk äkta vaniljpulver
2 ägg
1/2 tsk bakpulver
chokladspån och "chunks" från Odense
kokosgrädde eller Philadelphiaost
marsipan från Odense i olika färger för dekorationer

Lägg fikonen i blöt en stund så de blir mjuka och kan skäras i småbitar eller mixas. Blanda mixade/skurna fikon, hasselnötsmjöl, kokosolja (smält är enklast), kakao, honung, vaniljpulver, ägg, bakpulver och en näve chokladchunks i en skål och rör till en jämn smet. Klicka ut i en liten muffins/cupcakeplåt.

Sätt ugnen på 175 grader, grädda i mitten i c:a 10 minuter. Låt svalna innan dekorationerna tar vid. Linda om marsipan nertill, och klicka sen lite fluffig kokosgrädde/färskost ovanpå, strö över chokladspån, innan katten tillverkas och sätts på plats.  (Ja, jag vet att nosen är upp och ner, men den såg faktiskt allra charmigast ut så, testade även åt andra hållet och bytte tillbaka...) Notera schvunget i svansen! :-)

#fikabuzz #bakabuzz #buzzador #odensemarsipan #blogg100 #baka #tårta #cupcakes #glutenfritt #recept

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar