måndag 26 januari 2015

Naturlig mat utan tillsatser

Har testat ett par olika dieter under det senaste året, för att äta nyttigare mat. Först ut när pasta och pizza försvann ur menyn blev paleo. Mycket kött, fisk och grönsaker blev det under ett antal månader. Mindre kolhydrater ingick än vad jag var van vid. Men gott var det... :-)

Senaste veckorna har det istället blivit en hel del buljong från märgben (med morötter och blomkål) och kyckling à la GAPS. Tyvärr är det svårt att få tag på märgben t.o.m. i en så pass stor stad som Uppsala. Gick runt till tre affärer i närheten och stadsdelarna intill, som inte hade några, fann dem till slut (det fanns tyvärr bara frysta) på en stormarknad utanför centrum. Inte idealiskt när man saknar bil och behöver koka mycket buljong, flera gånger i veckan. Har därför varvat benen med hela kycklingar. Numera även ugnsstekta, i början bara kokt.

Man kan sedan koka fin buljong på enbart kycklingben och skinn när köttet är uppätet. Benen måste dock krossas så att man kommer åt märgen, och till det behövs en mindre motorsåg. Eller nåt. Här är dagens middag, kycklingbuljong med ägg och grönsaker. Och i ugnen tillagas samtidigt långsamt en hel kyckling i lergryta. Kryddad med salt, peppar, franska örter, oregano, en halv citron, lök och vitlök. Och massor av smör... Om 3-4 timmar är den klar...Nu har jag börjat lägga till lite smått och gott och nyttigt som jag har saknat under buljongtiden. Men kyckling och märgben blir det mycket av framöver också.

Intressant nog så har benbuljong (bone broth) just blivit den senaste flugan i USA, och den vågen kommer väl hit förr eller senare också. Förhoppningsvis så blir det lättare att få tag på märgben då. En handlare sa att det är ute, att kunderna nuförtiden vill ha helt benfritt kött (där allt nyttigt, ben och fett är borttaget), färdigförpackat. Men han hade visst fel.... :-)

Har inte ätit så mycket fisk senaste tiden, så börjar längta efter fisksoppa. Och ser man på, nu utför Smartson snart ett test på Abbas nya fisksoppor, med enbart naturliga ingredienser. De ser väldigt goda ut allihop, men jag har redan siktat in mig på en viss smak. Hoppas jag blir utvald! :-)


#smartson #fisksoppa #abba

4 kommentarer:

 1. Nämen urk...jag gillade inte sopporna :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev inte utvald för testet, men jag missade kanske inget då? :-)

   Radera
 2. Jag har själv försökt äta nyttigare mat många gånger. Man lyckas i perioder, men sedan går man tillbaka till sina gamla vanor. Mycket kött, fisk och grönsaker låter som en diet som jag skulle kunna äta under ganska många månader. Jag är dock svag för pasta. Hur lyckas du få i dig tillräckligt med kalorier genom att äta buljong. Jag minns när vi hade vovve, han älskade märgben. För 5 år sedan var det inga problem att köpa sådant på Maxi, har de försvunnit därifrån nu? Som jag minns dem var de alltid färska. Det har ju gått några månader sedan januari. Har du fortsatt med samma diet eller har du bytt till någon ny?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag åt inte bara buljong utan även kött och grönsaker i den så det blir som en matig soppa. Åt även hemgjord kefir och annat som ökade på kalorierna... Jag bor en bit från Maxi så är sällan där, på cykelavstånd finns inga märgben.... Jag är numera inne mer på en paleodiet igen, som var det jag åt innan jag gick över till gaps ett par månader.

   Radera